Zakupy wnętrzarskie – jaki blat kuchenny wybrać?

Total
0
Shares

Urządzanie wnętrz wiąże się z dokonywaniem wielu wyborów. Istnieje więc obawa, że część z nich nie okaże się udana. Taka sytuacja dotyczy między innymi aranżowania kuchni. Tym razem skupimy się na blacie kuchennym, ponieważ jest to ten element wyposażenia, który jednocześnie jest wystawiony na szeroką ekspozycję (a więc musi prezentować się dobrze wizualnie), ale też jest bardzo funkcjonalny, często używany na co dzień.

Rozmiar

Podstawy czynnik, od którego powinno się rozpocząć poszukiwania wymarzonego blatu, to jego wielkość. Jeżeli Twoja kuchnia wyróżnia się dużą przestrzenią, to możesz pozwolić sobie na szerszy blat. Dzięki temu zyskasz więcej miejsca do przygotowania posiłków. Natomiast posiadając kuchnię o mniejszych powierzchniach, nie ma zbytniego sensu wybierać obszernego blatu. Po pierwsze, nie będzie stanowiło to korzystnego połączenia pod względem wizualnym. Po drugie, znacząco ograniczysz sobie pole manewru w poruszaniu się po kuchni. Pamiętaj, że jeśli posiadasz nietypowe wymiary kuchni, dobrym rozwiązaniem będzie zamówienie blatu na wymiar.

Postaw na jakość

Prawdopodobnie największą popularnością wśród klientów cieszą się blaty laminowane. Ich właściwości idealnie sprawdzają się w kuchni. Bezproblemowo znoszą kontakt z gorącą temperaturą, więc nie trzeba martwić się, że nastąpi uszkodzenie po położeniu nagrzanego naczynia. Kłopotu nie sprawia również czyszczenie tego rodzaju blatu kuchennego. Ogólnodostępne środki radzą sobie z większością zabrudzeń w bardzo dobrym stopniu.

Klienci cenią także blat kuchenny wykonany z kamienia naturalnego, szkła, metalu, czy konglomeratu. Rodzaje te również wyróżniają się wysoką odpornością na uszkodzenia. Na rynku dostępna jest też szeroka gama wzorów, kolorów i zdobień, dzięki czemu każdy ma spore szanse idealnie dopasować produkt do pozostałych elementów znajdujących się w pomieszczeniu.

Częstotliwość używania blatu kuchennego

Warto też odpowiedzieć sobie na pytanie, jak często będzie używany blat kuchenny. Im więcej czasu potrzeba na przygotowywanie jedzenia, tym większą trwałością powinien charakteryzować się blat. Natomiast w przypadku samego odgrzewania posiłków można wybrać materiał drewniany, który jednak trzeba dobrze chronić przed wilgocią. Dlatego warto dobrze przeanalizować tę kwestię, żeby nie popełnić błędu, który może okazać się bardzo kosztowny w skutkach.